GALİP ÖZTÜRK

Galip Öztürk, 1 Ocak 1965 tarihinde Samsun’un Ayvacık ilçesinde dünyaya geldi. Çok genç yaşta yolcu taşımacılığı sektöründe çalışmaya başladı. 1992 yılında 3 otobüs ile yola çıkarak Metro Turizm’i kurdu. Galip Öztürk’ün girişimci ve yatırımcı kişiliği ile yolcu taşımacılığında birçok ilke imza atan Metro Turizm, bugün ülkemizin 81 ilinden 79’una 1.193 otobüs ile, yılda ortalama 20 milyon kişi taşıyarak hizmet veriyor.

Sektörde ilkleri gerçekleştiren Metro Turizm, kurulduğu günden bu yana sektörün kurumsallaşması adına büyük adımlar atılmasında öncü ve lider bir role sahip oldu. Turizm sadece yurtiçinde değil yurt dışında da verdiği yolcu taşıma hizmeti ile sektöre öncülük etmektedir. Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Azerbaycan Nahcivan, İran Bağdat ve Sofya Aktarmalı Almanya ve bu ülkelerden Türkiye’ye yolcu taşımacılığı hizmetini başarıyla sürdürmektedir.

Hızla gelişip büyüyen Metro Turizm, 2000’li yıllarda oluşan Metro Ticari Yatırımlar AŞ’nin de lokomotifi oldu. Metro Ticari Yatırımlar AŞ, daha sonra Metro Holding olarak kabuk değiştirdi. Metro Holding, yolcu taşımacılığı ve turizmden, gıda, tarım ve ikrama, finanstan madenciliğe kadar birçok farklı sektörden şirketi içinde barındırmakta.

Galip Öztürk, Türkiye’de hayata geçen ve Türk ekonomisine büyük ivme kazandıran yatırımlarını yurtdışına da taşıdı. Uzun süre Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi’nin Başkenti Batum’da yaşayan Öztürk, burada da önemli yatırımlara imza attı. Öncelikle Batum’un yeni otogarını inşa eden Öztürk yatırımlarına turizm alanında devam ediyor.

Bunların yanı sıra, Galip Öztürk karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün ilk mesleki sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) içinde uzun süre çeşitli görevler üstlendikten sonra, 2000 yılında derneğin Başkanlığına seçildi. Yine aynı tarihte, otogar işletmeciliğinde bir marka olmasını sağladığı Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri AŞ’nin (BİOİAŞ) de Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimini kazandı. Şirketin adı daha sonra Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. (AVTER) olarak değiştirildi.

2005 yılında, UATOD’un öncülüğünde ve farklı illerde faaliyet gösteren 58 derneğin bir araya gelmesiyle Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) kuruldu. Bu federasyonun Kurucu Genel Başkanlığı görevini Galip Öztürk üstlendi. Sektöre karşı sorumlulukları nedeniyle ve yeni isimlerin önünü açmak üzere kuruluşunu tamamlayarak belirli bir ivme kazandırdığı kurum ve kuruluşlardaki Başkanlık görevlerinden ayrılan Öztürk’ten sonra TOFED, UATOD ve AVTER yeni Başkanlarla çalışmalarını sürdürüyor.

2012 yılında karayolu yolcu taşımacılığı mensuplarının sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm üretmek, çocuklarının ve genç nesil sektör mensuplarının eğitimlerini sağlamak üzere kurulan Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın (TOSEV) kurucu başkanı olan Galip Öztürk, halen vakıfta Mütevelli Heyet Başkanı olarak görevine devam ediyor.

Metro Holding iştiraklerinden Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş yurtdışı yatırımları çerçevesinde Gürcistan’da kurduğu “Avrasya Georgia” adlı şirketi aracılığı ile şehre 5 yıldızlı otel, rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan ve Batum’a birçok ilki getiren bir kompleks inşa etti. Batum’da temeli atılan ve Karadeniz’in en güzel oteli olarak adlandırılan Batum Euphoria Hotel Resort’ün açılışı ise 2016 yılı Eylül ayında yapıldı. Proje içerisinde 523 odalı Batum’un en büyük oteli, Batum’un ilk alışveriş merkezi, rezidans ve sağlık merkezleri yer aldı. METROCITY adıyla yükselen rezidansların 2. Etabının ise inşaatı hala sürüyor.

2013 yılında Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU) kuruldu. 13 kurucu ülkeden mesleki sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle kurulan IPRU’nun kurucu genel başkanlığına da Galip Öztürk seçildi.

Galip Öztürk, sadece sektöre karşı değil, ülkemize, çocuklarımıza ve tüm insanlığa karşı sorumlu olan kişiliği çerçevesinde birçok sosyal sorumluluk projesine de imza attı. Samsun’un yetiştirdiği işadamı olma hüviyetiyle hem doğduğu kente hem tüm Türkiye’ye ve hem de dünyanın farklı noktalarına hizmetten kaçınmayan Öztürk, İstanbul, Samsun, Bafra, Ayvacık, Gürbulak, Diyarbakır-Lice ve yurt dışında Batum’dan Bosna Hersek’e kadar birçok okul, yurt ve sevgi evleri yaptırdı. Gürcistan'ın Batum kentinde Türk vatandaşlarının çocukları için ilk Türk devlet okulu da yaptıran Öztürk’ü, sportif alanlar dahil her türlü sosyal dayanışma ve yardımlaşma faaliyetinin içinde görmek mümkün. Türk Kızılayı’nın bugüne dek sadece iki kişiye vermiş olduğu “Merhamet Madalyası”nın da sahibi olan Öztürk, yaşamı boyunca en az 100 okul yaptırmak istiyor.